Vad får jag göra i min lägenhet?
Vad får jag göra i min lägenhet och vems är egentligen ansvaret för eventuell åtgärd? Ansvaret regleras i föreningens stadgar och där närmast i paragraferna 29 och 32. Ansvaret för underhåll och eventuellt ingrepp eller åtgärd fördelas enligt stadgarna mellan föreningen (Brf nedan) och lägenhetsinnehavaren (innehavaren nedan).
Om du känner dig osäker, fråga någon i styrelsen INNAN du gör ett ingrepp eller beställer hantverkshjälp.
Lägenhetsdörr och dörrlås: Dörr och lås får ej bytas utan tillstånd. Dörr/nycklar/lås ansvaras av innehavaren. Beställning av nycklar se separat information här på hemsidan.
Fönster: Glas och bågar och invändig målning ansvarar innehavaren för. Utvändig målning ansvarar Brf för.
Justering av fönster/dörrar: Justering av låsbarhet/tätning ansvarar innehavaren för.
Balkong/uteplats: Skötsel ansvarar innehavaren för. Förändring av balkong/uteplats kräver Brf tillstånd.
Inglasningar: Kräver bygglov av kommunen samt godkännande av Brf. Ansvar innehavaren.
Invändiga väggkonstruktioner: Bärande väggar får aldrig ändras.
Golv: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering.
Invändig målning: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering.
Tapeter: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering.
Vitvaror: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering.
Köksfläkt: Får ändras efter godkännande av Brf där bibehållen ursprunglig ventilation måste finnas kvar. Den skall ha funktionen centralutsug.
Ventiler i badrum/klädkammare: Får ej ändras eller tas bort då dessa är injusterade för att ge rätt ventilation i lägenheten. Funktionen kontrolleras och justeras vid behov av Brf.
Köksskåp/garderober: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering.
Kakel badrum: Ansvarar innehavaren för inklusive underliggande tätskikt. Får bytas och då med nytt tätskikt och skall då utföras fackmannamässigt. Tänk på att om hål görs i kakel för upppmontering av exempelvis krokar eller hylla, så måste hålen samtidigt tätas vid inskruvning så att tätskiktet behålles intakt.
Dush/badkar/handfat i badrum: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf- involvering.
Toalettstol: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan Brf-involvering. Service av ”rinnande spolning” görs till vår fastighetsservice och ingår i föreningens upphandlade service.
Element: Får ej ändras. Justering/luftning för ökad effekt görs via Brf-fastighetsservice. Elementen får målas om av innehavaren.
Eluttag: Är i våra lägenheter klassade som ”svagströmsanläggning” då vi har jordfelsbrytare. Ansvar innehavaren.Tänk dock alltid på att bryta strömmen vid eventuellt ingrepp i något eluttag.
TV-uttag/bredbandsuttag: Ansvaras för av innehavaren.
Utvändiga vattenrör: Utanpåliggande rör i bad/toalett och kök ansvaras för av innehavaren.
Golvbrunnar: Ansvaras för av innehavaren inklusive rensning av brunn.
Vattenlås: Ansvaras av innehavaren inklusive rensning vid behov.
Kranar: Ansvarar innehavaren för inklusive byten av packning vid behov. Får bytas utan Brf-involvering.
Byte filter under vissa fönster: Utförs av innehavaren i huvudsak en gång per år. Brf gör samordnade inköp och delar ut filter.
Häckar runt altan (lägenheter på nedre botten): För att behålla ett enhetligt intryck har Fredfors Samfällighet beslutat om skötselanvisningar för häckarna. Vår entreprenör har i uppgift att klippa häckarna under våren. Vill du själv ansvara för att klippa så går det bra, men kontakta då styrelsen då ska det ske enligt anvisningarna.
Till sist några goda råd:
Se till att dina brandvarnare fungerar. Testa minst 1 gång/år att de fungerar.
Se till att du känner till var lägenhetens avstängning av vatten finns, dvs var luckan till utrymmet med de två avstängningskranarna finns (en för det kalla vattnet och en för det varma vattnet). Dessa stänger hela flödet i din lägenhet. (luckan finns antingen i klädkammaren eller i badrummet). Se till att luckan är lätt tillgänglig (bra om ett läckage plötsligt uppstår).
Om det blir svart/delvis svart i egna lägenheten, kontrollera först om någon säkring i ditt säkringsskåp löst ut eller om jordfelsbrytaren slagit av. Om allt förefaller OK, har sannolikt en propp löst ut i din mätare i husets gemensamma elcentral. Kontakta styrelsen som har tillträde till elcentralen.